Amenajare gradina japoneza

Pentru a sti daca va doriti sau nu o gradina japoneza trebuie sa stiti care sunt caracteristicile ei si in ce masura necesita implicarea noastra atat financiara cat si fizica. Trebuie sa tinem cont si de cat timp ne ia sa realizam o gradina care sa se incadreze in limitele acestui stil. In realizarea unei gradini japoneze este esentiala cunoasterea caracteristicilor ei pentru a nu face un cocktail din stilurile gradinilor japoneze, chineze si zen.

Caracteristicile gradinii japoneze

O gradina japoneza se caracterizeaza in primul rand prin spatialitate. Ea imbina cu succes toate elementele naturii: focul, pamantul, aerul, apa, flora si fauna, creand o armonie perfecta intre acestea.

1. Focul

Focul intr-o gradina japoneza este reprezentat de lampile amplasate pentru iluminatul nocturn.

2. Pamantul

Pamantul este reprezentat de pietrele utilizate in decorarea gradinii.

3. Aerul

Aerul reprezinta toata armonia creata in spatiu si prin acesta se transmite relaxarea.

4. Apa

Apa este reprezentata de lac, fantani si „izvoarele” ori cascadele construite sau chiar naturale, in cele mai fericite cazuri.

5. Flora

Flora este reprezentata de diversitatea speciilor de plante utilizate in armonizarea gradinii.

6. Fauna

Fauna este prezenta prin numeroasele animale care isi au casa in acel loc cu sau fara voia noastra.

Daca descrierea de mai sus este intocmai dorintelor dumneavoastra, atunci gradina dumneavoastra trebuie sa aiba parte de o abordare japoneza.

Mai jos va prezentam patru pasi care sunt de urmat in amenajarea gradinii japoneze.

Pasul 1 – planul gradinii japoneze

Primul pas in realizarea unei gradini japoneze l-ati luat deja prin alegerea acestui stil. Tot aici este curpinsa si conceperea planului dupa care veti dori sa lucrati. Trebuie insa sa va avertizez din timp ca a construi o gradina japoneza nu este putin lucru, aceasta necesitand aproximativ 4-5 ani pana sa ia forma dorita de dumneavoastra. Dupa ce v-ati construit planul puneti pe hartie toate ideile dumneavoastra. Este important sa va construiti si o schita a locului pe care doriti sa-l realizati, eventual cu tot cu masuratori.

Pasul 2 – alegerea pomilor si a plantelor

Pasul al doilea consta in alegerea pomilor si a plantelor pe care doriti sa le folositi in decorarea gradinii. Daca vi se pare prea devreme pentru alegerea lor va spun un singur lucru: orice pom are nevoie de 2-3 ani pentru a creste. Cu aceste cuvinte sunt sigura ca v-am convins ca nu am sarit peste nici un pas pentru a ajunge mai repede la plante. Cand va hotarati sa cumparati plante fiti atenti de unde le achizitionati. Pepinierele sunt cele mai recomandate, deoarece in magazinele de specialitate preturile sunt si de 5 ori mai mari decat la distribuitor. Cand va hotarati sa le imbinati armonios in gradina dumneavoastra urmariti urmatoarele doua aspecte:

  1. in primul rand interesati-va ce culori au florile primavara, si cand este perioada lor de inflorire pentru a beneficia de o cromatica bine imbinata si de flori din martie pana in mai daca este posibil. Cu siguranta nu va doriti sa aveti parte de flori doar in mai, iar in restul primaverii sa priviti copaci scheletici, ori sa aveti parte de pete de culoare din cauza amplasarii de copaci, cu flori ce au nuante asemanatoare, unul langa altul;
  2. totodata importanta este si culoarea frunzelor toamna. Din acelasi motiv cu cel al armonizarii nuantelor florilor si culorile frunzele trebuie imbinate corect, oferind o atentie deosebita si acestui aspect.

Dupa ce ati hotarat ce cum amplasati pomii cu frunze cazatoare, puteti amplasa si pe cei verzi tot anul.

Pasul 3 – amenajarea lacului si a aleilor

Munca efectiva incepe odata cu pasul al treilea. Amenajarea lacului si a aleilor reprezinta cea mai dificila parte din intreaga amenajare. Trebuie sa „impletiti” astfel incat sa va puteti realiza plimbarea in orice cadru al gradinii fara sa deviati de la drum.

Pasul 4 – achizitionarea elementelor de design

Pasul patru consta in achizitionarea de pietre, pietris, nisip, poduri si pesti pentru ca toate elementele sa isi aiba reprezentant in gradina dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *