Amenajare acoperis verde

Alcatuire acoperis verde:
 • dintr-un strat de suport, o bariera de vapori;
 • un strat de termoizolare si hidroizolare;
 • strat de protectie si unul de drenaj;
 • peste toate acestea se poate planta vegetatie aleasa in functie de suprafata acoperisului sau de inclinatie

Eficienta acoperis verde:

Pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci cand aveti instalat un acoperis verde. De exemplu, un acoperis din bitum negru, ajunge foarte usor in timpul verii pana la 70 grade. Cu un strat de sol deasupra sa si plante care ii tin umbra, acoperisurile verzi sunt protejate astfel incat temperatura sa nu depaseste valorile temperaturii aerului inconjurator.

Pe timp de iarna, stratul de pamant de deasupra membranei acoperisului ofera o izolare suplimentara. De exemplu, in zone precum Scandinavia casele sunt foarte bine izolate, dar in alte climate mai calde, acoperisurile verzi, in special in variantele cu strat mai gros de sol si afanat, pot face foarte usor diferenta daca este nevoie sau nu de incalzirea acestei locuinte.

Straturile specifice ale alcatuirii unui acoperis verde sunt următoarele:

1. stratul vegetal;
2. substraturile vegetale;
3. strat filtrant;
4. strat drenant;
5. bariera contra radacinilor;

1. Stratul vegetal

Acest strat este diferit, in functie de tipul de acoperis verde: extensiv, semi-extensiv, intensiv. Vegetatia de pe acoperisurile verzi este formata din ierburi suculente şi muschi. Plantele care se utilizeaza sunt in general plante locale, adaptate sa supravietuiasca in conditii de climat extrem (pe stanci, in munte, la altitudini ridicate). In principiu aceste tipuri de plante nu au nevoie de intretinere. Exista totusi situatii in care, urmarindu-se un anumit efect estetic, utilizarea unor anumite specii de plante să necesite fie udare fie fertilizare periodica.
Utilizarea acestor plante se poate face in combinaţie cu pietris, acoperisul avand un caracter „natural”.

Vegetaţia de pe un acoperis verde de tip semi-extensiv este formata in principal din ierburi, plante perene, bulbi, rizomi, arbusti, tufe. Plantarea cu plante in sistem semi-extensiv (sau semi-intensiv; ambii termeni pot fi utilizati) nu presupune masuri speciale pentru intretinerea plantelor. Unele specii de plante pot sa necesite fie udare fie fertilizare periodica.
Grosimea substratului este minimum 10 cm. In cazul substratului mai gros de 10 cm, se discuta de sisteme semi-intensive (semi-extensive) si intensive si plantele pot fi alese şi dupa alte criterii, in afara rezistentei la umiditatea scazuta.

Vegetatia de pe un acoperis verde de tip intensiv este formata in principal din ierburi, plante perene, bulbi, rizomi, arbusti, tufe si chiar plante lemnoase. Gama de posibilitati de expresie este foarte mare, mergand pana la respectarea acelorasi principii ca in cazul plantarii pe sol. Ca urmare, grosimea substraturilor creste considerabil. Implicit conditiile impuse asupra structurii acoperisului (si implicit a cladirii) sunt importante.
Aceste tipuri de alcatuiri necesita o ingrijire permanenta, prin udare si fertilizare.

2. Substraturi de cultura acoperis verde trebuie sa aiba:

 • capacitate ridicata de retinere a apei
 • spatiu poros pentru aer
 • structura stabila
 • capacitate de schimb si putere tampon mare.

3. Stratul filtrant al unui acoperis verde:

Este un strat care face parte din alcatuirea care impiedica transportarea componentelor substratului în adancimea structurii de protectie, contribuind la protejarea hidroizolatiei impotriva eventualelor degradari chimice.

Stratul filtrant trebuie sa respecte urmatoarele caracteristici:
 • sa nu degradeze mediul ;
 • sa nu fie degradat de mediul inconjurator;
 • sa fie compatibil cu plantele (sa nu produca fito-toxicitate);
 • sa fie rezistent la intemperii ;
 • sa poata fi traversate de radacinile plantelor;
 • sa aiba rezistenta impotriva microrganismelor;
 • sa aiba rezistenta la agenţi chimici .

4. Strat drenant

Categoriile de produse din care se realizeaza stratul drenant sunt:

a) Agregate
– pietris si spartura fina de piatra
– lava si piatra ponce
– argila expandata sau sistoasa, sparta sau nu
– gresie si ardezie expandata, sparta sau nu

b) Agregate obtinute din reciclarea altor produse:
– spartura din solzi ceramici de invelitoare (tigla, olane)
– sticla spongioasa
– zgura

c) Membrane pentru drenare din:
– impaslituri structurate
– din mase plastice, cu ploturi
– tesaturi din fibre
– spumate
– placi de drenare realizate din:

 • membrane din cauciuc cu ploturi
 • placi rigide din plastic
 • placi rigide din spume de mase plastice

5. Bariera contra radacinilor a unui acoperis verde:

Membranele bituminoase sau membranele din EPDM nu au rezistenta la radacini, in cazul lor fiind necesara prevederea unei bariere de protectie impotriva radacinilor de sine statatoare.
O bariera impotriva radacinilor care si-a dovedit eficienta in timp este reprezentata de o sapa armata (minimum 40 mm) compacta sau protejata impotriva carbonatarii. Sistemul se utilizeaza si astazi cu succes.

Pret acoperis verde

Pretul acoperisului verde este influentat de inclinatie, inaltime si marime. Preturile pot varia intre 30 si 50 euro / mp. Acoperisul verde are o durata de pana la 60 de ani, iar costurile investitiei sunt amortizare in 10-15 ani, in functie de mentenanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *